En ineens staan alle deuren open………

Ik zat vanmiddag op de fiets onderweg naar het strand en watmij opviel terwijl ik om me heen aan het kijken was dat overal links en rechts van de straat, de deuren open stonden. De kapperszaak van de buurt, ik kon door de zaak van voor naar achter kijken, het Yoga Centrum had haar voordeur en ramen open staan, de Buurtsuper, de Bibliotheek, de HEMA en zelf de Juwelier had haar drempel verlaagt door de deur op een kier te zetten, i.p.v. dat je op een belletje moet drukken zodat de deur voor je wordt geopend.

Het viel mij op en trok mij naar het papier om dit verhaal met jullie te delen.

Blijkbaar heeft de warmte, deze extreme temperaturen invloed op ons als mens. We bewegen wat trager, zoeken verkoeling massaal op het strand waar we naar een plekje zoeken met wel voldoende ruimte om ons heen. Nieuwsberichten zijn er vol van; Wij moeten genoeg drinken en zorgen voor voldoende verkoeling, we moeten goed zorgen voor onze huisdieren en de boeren worden erop geattendeerd dat het vee (de koetjes en de schaapjes) in de wei buiten voldoende verkoeling en drinkwater hebben.

Deze berichten zijn “ zachter” en tonen of vragen om medeleven. Interessant he, want bij “ gewone” temperaturen houden we geen enkele rekening met onze huisdieren, we binden onze honden aan de boom zodat we op vakantie kunnen (niet iedereen doet dat natuurlijk), en de boeren (niet allemaal) laten hun koeien de hele dag in een stalen hok staan om te staan om hun product


ie capaciteit voor die dag te realiseren. En standaard hebben wij onze deuren op slot en onze ramen zijn gesloten, je weet maar nooit……

Dus wat gebeurt en nou met ons?

We zetten onze deuren open, zijn en tonen medeleven naar elkaar en zelf voor de diertjes wordt gezorgd en zien we even als onze gelijke.

Is een voorzichtige conclusie op z`n plaats als ik zeg dat we in deze context:

Meer vertrouwen hebben in onze medemens?

En of een gevoel van gezamenlijk “ lijden” of “ genot” hebben waardoor we voor elkaar gaan zorgen?

Mij inspireert het in ieder geval en roept het vele vragen op. M`n gedachten dwalen af naar andere landen waar deze temperaturen “ normaal” zijn. Ik reis af naar India, Thailand en ook naar het Caribisch gebied, het tropische Aruba en wat kan ik daar nou over zeggen. Lastig merk ik omdat ik daar was, maar niet als Local, maar als toerist. Een andere rol, een andere beleving dus mogelijk wel appels met peren vergelijken. Bovendien is wetenschappelijk bewezen dat wij als mens totaal verschillend reageren en handelen op situaties die zich structureel voordoen of op incidentele basis. En dan brengen deze gedachten mij weer bij twee ontzettend mooie en lastige Verandertrajecten die ik mag begeleiden; De Digitale Transformatie in Zorg van het Directoraat ICT van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en het briljante Traject van de Adoptie van de Digitale Werkplek (One Digital Workspace) bij de Rabobank.

De spreuk; “we leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk” komt regelmatig voorbij in samenhang met de toename van de snelheid van veranderingen die elkaar opvolgen. En iedere keer opnieuw stel ik hier m`n vraagtekens bij want ik geloof dat  veranderen niets nieuws is voor ons, dat doen we al eeuwen en in vergelijkbare snelheden. (meer hierover weten:  http://mutatio.nu/ )

Dus doen we nou net alsof de Digitale Transformatie, of zoals hij ook wel wordt genoemd De Digitale Revolutie een incidentele verandering is of ervaren we ook deze verandering als 1 van de vele en inmiddels als iets wat structureel in onze levens past.

Wat mij betreft bestaat er geen eenduidig antwoord en is er geen goed of fout, het gaat om Bewustzijn. En dan neig ik langzaam naar de conclusie te komen van m`n verhaal.

Of het nou een extreem temperatuur verschijnsel is

En of een gezamenlijk lijden of genot (doel)

Een incidentele of een structurele verandering

Het gaat om Bewustzijn.

En heb je dus in deze context van extreme temperaturen dan de bewuste keuze gemaakt om je deuren open te zetten; om goed voor de diertjes te zorgen; om lief te zijn en medeleven te tonen voor je medemens en om te kiezen of je wilt bijdragen aan de veranderingen in jouw leven (werk/privé)?

Geniet van deze briljante zomer en kies…………bewust!

Marjolein van den Bos

Linked in: https://www.linkedin.com/in/marjoleinvandenbos/

Website: http://mutatio.nu/

Mobiel: 06-29525296

Email: vandenbosmarjolein@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *