Bewegen vanuit Intrinsieke Motivatie – Wat een briljant voorbeeld

Begin deze week heb ik een ontzettend leuk gesprek gehad met Cees-Jan Swart. Inmiddels heeft Cees-Jan de leeftijd van 54 jaar bereikt, is ruim 30 jaar werkzaam binnen dit bedrijf en heeft na een langere tijd op dezelfde plek, dezelfde functie te hebben bekleed besloten om te gaan bewegen binnen dit briljante bedrijf. Laat je inspireren door z`n verhaal.

Cees Jan is in 1986 gestart binnen deze organisatie werkend in de ploegendienst als operator voor het mainframe. In een periode van zo`n 3 jaar heeft hij enkele ontwikkelstappen gezet van de printers naar het console en in die tijd keek je op tegen de Systeem programmeurs. De stap die Cees Jan toen graag wilde zetten was dat hij richting Systeem programmeur wilde maar had daar toen niet de juiste kennis voor in z`n bezit. Uiteindelijk is hij door de groei van dit werk en de stijgende vraag naar expertise op dit vakgebied, intern opgeleid en is toen Systeem programmeur geworden op het Mainframe.

Rond het jaar 1992 kwam de opkomst van het Client Server concept, het down sizen en mini computers op basis van UNIX /AIX systemen als vervanging van het Mainframe. In de periode is Cees-Jan aan de slag gegaan om zich om te scholen naar AIX/UNIX beheer.

Rond het jaar 2000 was de opkomst van het internet, met de ratelmodems, dat herkennen we allemaal nog wel. De opkomst van de providers, rond deze tijd werd Cees-Jan gevraagd om de internet provider Freeler verder te ontwikkelen tbv de klant ING. Tevens kwam Vodafone opzetten als internet provider, dit was de “gouden tijd”, zoals vele deze herkennen.

Rond het jaar 2006 werd Cees-Jan gevraagd om 1e aanspreekpunt te worden voor de Gemeente Amsterdam. Alle opgedane kennis vanuit de techniek was nu zeer behulpzaam voor het optimaal kunnen bedienen van deze grote klant. De klant interactie was naast de techniek voor Cees-Jan een waardevolle aanvulling op z`n activiteiten. Wat speelt er bij de klant, weten we wat de core business is van onze klant, dergelijke zaken werden vanuit z`n expertise met de klant besproken. Deze activiteiten heeft Cees-Jan bijna 10 jaar uitgevoerd, met ontzettend veel plezier, enthousiasme en een hele grote mate van betrokkenheid bij z`n werk met z`n collega`s, het team en de klant.

En sinds eind vorig jaar heeft Cees-Jan besloten om het roer om te gooien. Hij kwam tot de bewustwording dat er zoveel mooie innovatieve dingen gebeurden binnen de organisatie waar hij ook onderdeel vanuit wilde maken. Tijdens dit proces merkte hij ook dat hij onbewust was vast geroest in z`n huidige activiteiten. Hij deed z`n werk met dezelfde passie en enthousiasme, maar alles ging op de automatische piloot in z`n comfort zone. Hier is natuurlijk niets mis mee, maar nu Cees-Jan de stap heeft gezet naar een volledig nieuw team en volledig ander werkervaart hij hoe fijn het is om te veranderen. Uit je comfort zone te stappen naar die stretch zone, de spanning van een nieuwe omgeving, nieuwe activiteiten die je echt nog moet leren. Ook wel een stap in het onbekende.

Natuurlijk brengt zo`n stap ook onzekerheden met zich mee. De vragen die Cees-Jan zichzelf stelde waren; “kan ik dit wel, ik weet een hoop dingen nog niet, met andere mensen werken, hoe reageren die op mij en wat verwachten ze van mij.” Het mooie is, zoals Cees-Jan dit omschrijft; is dat er nog veel meer mensen zitten die deze gevoelens hebben en dat je dit ook kunt delen met elkaar. Het delen van dingen niet weten, maakt je kwetsbaar, maar is zo ontzettend krachtig. Binnen het team is er sprake van allemaal mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn. Ze zitten hier omdat ze het leuk vinden om dit werk te doen, samen. Dus delen, elkaar helpen is natuurlijk gedrag binnen dit team.

Dit ontstaat als mensen vanuit hun intrinsieke motivatie aan het werk zijn. Wat Cees-Jan ook als de slagroom op z`n toetje ervaart is dat hij samen met een andere collega workshops organiseert om de opgedane kennis te delen met collega`s in onze organisatie. Hoe briljant is dat. We vergaren eigen kennis en delen dit met onze eigen mensen. Dit is Samen Leren Samen Werken.

Je moet niet bewegen, maar wees je bewust van wat er om je heen gebeurt. Kijk naar jezelf wat ben ik aan het doen, ben ik blij met wat ik doe, wat draag ik bij, heb ik nog voldoende uitdaging in m`n werk. Zit ik hier op deze plek omdat ik niet durf te bewegen of is h et makkelijk om te blijven zitten waar ik zit. Zeer wezenlijke vragen in een continue steeds sneller veranderende wereld om ons heen.

Om af te sluiten met de woorden van Cees-Jan: het is ontzettend leuk om nieuwe dingen te doen en met nieuwe mensen samen te werken. Ik kom elke dag opnieuw met plezier m`n bedje uit om naar m`n werk te gaan.

 

Cees-Jan & Marjolein

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *